ІІ. Кръстосано на хълбок

Това е може би най-сигурният и удобен начин за носене на хълбок. Не изисква много плат. Повечето хора биха се справили с 3,6 м (моделът на снимката използва плат с дължина 2,6 м).
Сгънете плата двойно по дължината му. Прехвърлете го през едното си рамо (добре е да редувате рамената, за да не се натовари едното прекалено).
Кръстосайте плата при противоположния хълбок. 
Омотайте плата около талията си и го вържете на възел при другия хълбок. На снимката се вижда кръстосването (като буквата Х), което ще представлява седалката на детето. Краката му ще са промушени от двете страни на Х (виж по-долу).
Облегнете детето на рамото си (все едно че ще му помагате да се оригне) и го сложете в Х, като промушите краката му от двете страни. 
Уверете се, че слингът обхваща детето от подмишниците до колената му, образувайки удобна седалка.

По-големите деца, които могат сами да държат главата си изправена, могат да бъдат носени с коремче, опряно в корема на майката, или на хълбок. Бебетата могат да бъдат носени облегнати или с корем към корема на майката, но платът да е издърпан така, че да обхваща главата.

Платът при рамото може да бъде разпрострян върху цялото рамо (както е показано на последната снимка) или да бъде носен както е показано на тази снимка.

На тази снимка се вижда как Х придържа дупето на детето.

 

Разгънете плата под дупето на детето - първо вътрешната част на плата (както е показано), после външната. 
Когато сте готови, би трябвало платът да се разпростира от колената на детето до средата на гърба му.

Платът на рамото Ви може да обгърне цялото рамо, или да остане в горната част на рамото (както е показано).

 

[обратно към главната страница]